Cursus buiten tekenen & schilderen.

Cursus tekenen & schilderen

Cursus tekenen & schilderen

Een week volop aan de slag met krijt en penseel in het landschap en met grote en kleine stappen je eigen werk ontwikkelen?

Cursus:  Buiten tekenen & schilderen.

De cursus is geschikt voor gevorderden en voor beginners.

Maximaal aantal deelnemers: 12

Beginners

Je leert:

 • hoe je met verschillende materialen kan schetsen. (krijt,houtskool,inkt,acryl,)
 • hoe je materiaal kunt hanteren voor het tekenen & schilderen. (handschrift,gebaar,beweging)
 • hoe je van schetsen naar schilderen kan gaan.
 • een serie maken over een onderwerp.
 • een onderwerp te kiezen en uit te werken in schets en schilderij.
 • beter kijken naar onderwerpen uit de omgeving.
 • beeldaspecten toe te passen en deze te gebruiken voor realistisch en of abstracter werk. (lijn, vlak ,kleur ,vorm, huid, licht)

Cursisten met weinig ervaring maken kennis met de beginselen van  tekenen en schilderen, zoals compositie en vlakverdeling licht/donker en kleurgebruik. Ook worden zij ingewijd in de verschillende technieken zoals schetsen, werken met inkt, en acrylverf. De week heeft een opbouwend programma.

In 2018 wordt er gewerkt met een thema.

Thema. Kijken en kiezen
Er is zoveel te zien en te schilderen dat je al gauw verdwaalt als je niet kunt kiezen. Wat is interessant en waarom ? Als je dat weet kun je beter kiezen. Verschillende workshops gaan je hierbij helpen. Je gaat aan het eind van de week een betere keuze kunnen maken, voor een richting of onderwerp en techniek. Er zal veel aandacht zijn voor het selecteren van het eigen werk, en het ‘anders kijken’  De essentie. Hoe vind je in het schilderen en tekenen de essentie van de vorm of het onderwerp? Wat is wel belangrijk om te laten zien en wat kan weg of benadrukt? As je dit weet, weet je beter wanneer het werk af is.

Door b.v de speciale workshop ‘de essentie van een koe’ ga je ontdekken hoe je de belangrijkste vormen te pakken krijgt.

Gevorderden.

De gevorderde cursist wordt persoonlijk  begeleid in het vergroten van de zeggingskracht van het werk. In overleg wordt een individueel begeleidingsprogramma gemaakt.

Je leert

 • hoe je een eigen handschrift verder kunt ontwikkelen.
 • een onderwerp verder uit te werken doormiddel van een serie.
 • een eigen gekozen materiaal technisch verder uit te diepen.
 • langer vast te houden aan een onderwerp/thema
 • je eigen richting meer en meer te bepalen ( abstract,thema, figuratief, realistisch)
 • hoe je zelfstandig verder kunt.
 • Inspiratie op te doen voor een nieuwe richting.

Beginners en gevorderden.

Elke deelnemer aan de cursus wordt op eigen niveau begeleid. Iedere dag komt een bepaald aspect aanbod. In 2018. zijn er verschillende korte workshops nieuw ontwikkeld binnen het thema kiezen en kijken. De eerste 3 dagen zijn er iedere ochtend  workshops. In totaal zijn er 5. De laatste 2 dagen werk je aan het uitwerken van het geleerde in deze workshops.
Voor iedereen is het een creatief en persoonlijk proces van waarnemen, durf, rust en concentratie van grote en kleine gebaren. Met elkaar bespreken en bekijken we iedere dag het werk. Verschillende kunstenaars en stromingen komen tijdens de cursus aan bod.

Op de boerderij werken we voornamelijk buiten. Er is een overvloed aan thema’s. De omgeving is een bron van inspiratie en leent zich uitstekend voor zowel figuratief als abstract schilderen. We kunnen ook gebruikmaken van de stal en ander gebouwen bij de boerderij. We werken in het dorp, in de polder, en langs de Amstel.

Docent

Camiela Warringa, de organisator van La Muze, is de docent in de schildercursus.

Pin It on Pinterest